sobota, 11 lipca 2015

Sernik z malinami


Składniki na tortownicę 25cm:
  • 225 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Mąkę, pokrojone masło, cukier i proszek do pieczenia wymieszać mikserem lub posiekać wszystko nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy.

Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki (oprócz jajka) krótko zmiksować, do połączenia masy. Dodać jajko, ponownie zmiksować.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Większą częścią wylepić dno tortownicy, dodatkowo można wylepić 1 cm boków. Wylać na to masę serową.

Dodatkowo:
  •  300-400 g malin
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • cukier puder

Maliny wyłożyć na masę serową. Posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną a następnie wiórkami kokosowymi. Na górę zetrzeć pozostałą ilość ciasta. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Inspiracja

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...