poniedziałek, 1 września 2014

Surówka z cukinii do słoików


Rewelacyjna surówka z cukinii, papryki i marchewki do weków. Idealna jako dodatek do obiadu.


Składniki na 5 słoików o pojemności 0,5l:
  • 2 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 kg różnokolorowej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki soli

Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na 2h. Cebulę pokroić w pióra, zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na 2h. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i papryczkę chilli drobno posiekać. Cukinię i cebulę odcisnąć z soku, wymieszać z marchewką i papryką.


Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 8 ziarenek ziela angielskiego

Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę  z warzywami. Odstawić na 2h.

 Ponadto:
  • olej
  • liście laurowe
  • ziarenka pieprzu

Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut.


Przepis pochodzi z magazynu Konfitury&Spółka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...