sobota, 28 czerwca 2014

Grillowane filety z kurczaka z truskawkami


Filety w aromatycznym sosie z octu balsamicznego z rozmarynem, z dodatkiem miękkich truskawek. Filety można zamarynować wcześniej, wtedy przygotowanie obiadu zajmie 10 minut :)


Składniki na 2 porcje:
na podstawie przepisu ze strony Kwestia Smaku
  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki z oliwy
  • świeży rozmaryn
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z połowy limonki

Filety z kurczaka, przekroić na pół. Rozbić. Posypać solą i pieprzem. W miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, pokrojonym rozmarynem i wyciśniętym sokiem z limonki. Natrzeć marynatą filety. Odstawić do lodówki na 30-60 min.


Sos balsamiczny z truskawkami:
  • 2,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • niecała 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek

Do miski włożyć wszystkie składniki marynaty. Dodać truskawki. Wymieszać i odstawić.


Rozgrzać patelnię grillową. Położyć filety razem z marynatą. Grillować 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę, grillować 3 minuty. Wlać na patelnię sos balsamiczny z truskawkami. Potrzymać 1 minutę. Podawać od razu.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...