poniedziałek, 12 maja 2014

Krem z białych szparagów z mascarpone


Sezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki:
przepis z magazynu "Moje Gotowanie"
  • 30 g masła
  • 1 ziemniak
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 100 ml białego wina
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 100 g mascarpone
  • sok z 1 cytryny
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • kawałek wędzonego łososia
  • szczypiorek
  • skórka otarta z cytryny

Ziemniaki i por pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać por i ziemniaka, chwilę smażyć. Dodać białe wino. Odparować przez 3 minuty na dużym ogniu. Wlać bulion i gotować 10 minut. Dodać oczyszczone i pokrojone białe szparagi. Doprawić szczyptą cukru, lekko posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone, zmiksować. Doprawić sokiem z cytrynem. gałką muszkatołową i białym, pieprzem. Podawać z łososiem, szczypiorkiem i skórką z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...