piątek, 28 marca 2014

Wegetariańska pasta z białej fasoli i jabłka


Aromatyczna pasta do kanapek z białej fasoli oraz podsmażanego jabłka i cebuli. Może i brzmi dziwnie, ale smakuje pysznie ;) Pasta ta przypadnie pewnie do gustu wegetarianom, gdyż fasola jest doskonałym źródłem białka. Dodatkowo dostarcza takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk.
Jej przygotowanie to tylko czas jaki zajmie nam podsmażenie cebulki z jabłkami. W tym czasie miksujemy fasolę z przyprawami, potem łączymy z cebulą, doprawiamy i gotowe :) najlepiej smakuje po schłodzeniu

Składniki:
z przepisu z bloga Jadłonomia
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 goździk
  • 1 ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 jałowiec
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i jabłko wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem, jałowcem. Dusić, aż jabłko będzie miękkie a cebulka podsmażona (około 10 minut).

W tym czasie w blenderze zmiksować odsączoną fasolę z 1/4 szklanki wody, sosem sojowym, lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Z podsmażonej cebulki i jabłka wyjąć zioła. Cebulkę z jabłkiem dodać do zmiksowanej fasoli i zmiksować wszystko niezbyt dokładnie. Tak aby wyczuwalne były kawałki cebulki i jabłka. w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...