środa, 12 marca 2014

Makaron w sosie pietruszkowym


Makaron w sosie pietruszkowym. Obiad w 10 minut. Szybko, tanio i smacznie! 
Natka pietruszki jest bardzo zdrowa, zawiera 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Ponadto ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok. 

Składniki na 2 porcje:
z przepisu Olga Smile
  • 200 g ulubionego makaronu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych (lub nerkowca)
  • 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
  • sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta. W tym czasie natkę pietruszki umyć, oderwać listki. Włożyć do blendera wraz z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, oliwą, czosnkiem. Zmiksować. Dodać wodę z ugotowanego makaronu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Gotowe :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...