czwartek, 27 lutego 2014

Risotto ze szpinakiem i groszkiem


Składniki na 2-3 porcje:
  • 150 g ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 duże garście świeżego szpinaku, porwanego na mniejsze kawałki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 białego wina
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego <klik>; zużyłam mniej
  • 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę przez około 3 minuty. Wlać wino, poczekać aż odparuje (około 3 min). Dodać ryż. Teraz co jakiś czas dolewać po chochelce bulionu. Mi cały proces zajął 20 minut (zależy od ryżu jaki użyliście). W połowie czasu przygotowywania risotto (u mnie po 10 minutach) dodać groszek i szpinak. Pod koniec dodać starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...