środa, 8 stycznia 2014

Ryż zapiekany z fasolką i pieczarkami


Składniki na 3 porcje:
  • 100 g ryżu brązowego
  • 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 cebula
  • 180 g pieczarek
  • olej
  • 250 ml bulionu warzywnego (klik)
  • 65 g sera żółtego, startego

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ugotowany ryz wymieszać z warzywami, przełożyć do formy do zapiekania. Posypać startym serem. Zapiekać przez 15 minut.

2 komentarze:

  1. Dobre! Co prawda nie miałam wystarczającej ilości pieczarek, więc musiałam się wspomóc sosem grzybowym z torebki. Nie miałam też żółtego sera, więc ułożyłam na górze plasterki twarogu. Mogłoby być go nawet więcej. Dobry sposób na wyczyszczenie lodówki z zalegającego ryżu po wczorajszym obiedzie.
    No i robi się błyskawicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz! Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...