niedziela, 12 stycznia 2014

Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami


Pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej, słodzone miodem. Ciepłe najlepsze, polecam!

Składniki na 6 bułeczek:
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g śmietany
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka rodzynek
  • 7 orzechów włoskich
  • 1 małe żółtko
  • szczypta soli

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki. W środku zrobić dołek. W innym naczyniu wymieszać śmietanę z 50 ml ciepłej wody. Pokruszyć do tego drożdże, dodać miód. Wymieszać dokładnie i przelać do mąki. Wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
Dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Orzechy obrać ze skorupek, pokroić. Rodzynki odcedzić, pokroić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część zagnieść z orzechami włoskimi, drugą część z rodzynkami. Z każdej części uformować 3 bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać z jedną łyżeczką wody. Posmarować bułeczki przed włożeniem do piekarnika. Piec 25-30 minut. Podawać z ulubioną konfiturą.


2 komentarze:

  1. Smakowity blog. Dopisałam się do listy obserwatorów :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...