poniedziałek, 23 września 2013

Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami


Składniki:
  • 400 g dyni (waga bez skóry)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g ryżu do risotto
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 50 g startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżka mała
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego)
  • 1 garść pestek dyni
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku.  Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać dynię, oprószyć suszonym tymiankiem i smażyć przez około 2 minuty. Dodać ryż, podsmażyć. Gdy zrobi się szklisty dolewamy etapami bulion. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion zdjąć z palnika dodać ser żółty, 3/4 pestek dyni, pomidorki i masło. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!



Źródło

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...