piątek, 9 sierpnia 2013

Kurczak słodko-kwaśny


Uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego dania samemu, bez słoiczkowych wspomagaczy. Poczujecie różnicę! Następnym razem dodam jeszcze pędy bambusa i będzie to już wersja kompletna :)

Składniki na 2 porcje:
  • 100 g ryżu
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym)
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 4 krążki ananasa z puszki
Sos:
  • 4 łyżki soku z ananasa z puszki
  • 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
  • pieprz
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebule wraz z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać pierś.
W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu.
Kiedy pierś będzie usmażona dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje.

Podawać z ryżem.
Smacznego!


Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...