czwartek, 27 czerwca 2013

Risotto ze szparagami

 
Składniki:
  • 200 g ryżu Arborio do risotto
  • pęczek zielonych szparagów
  • 60 g masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • pół dużej cebuli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól morska i pieprz
  • ser żółty
  • tymianek do dekoracji
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i podsmażyć cebulę. Wrzucić ryż i ciągle mieszając podgrzać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać całe wino i poczekać aż odparuje a ryż wchłonie resztę wina. W tym momencie zaczynami etapami wlewać bulion. Ryż powinien się ugotować w 14-15 minut., co chwilę dolewamy  bulion, może być tak, iż całego nie zużyjemy.
Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę startego sera żółtego. Danie przyprawiamy, dodajemy szparagi.  Posypujemy resztą żółtego sera i tymiankiem. Najlepiej odczekać 2 minuty przed podaniem, żeby smaki się "przejadły".
Smacznego!

Przepis pochodzi z tego bloga.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...