niedziela, 23 czerwca 2013

Devil's Food Cake


Dzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :)

 Składniki:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany 18%
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka, osobno białka i żółtka
  • woda (175 ml)
Polewa:
  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 110 ml śmietany 18%
 Przełożenie:
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czekoladę wraz z cukrem trzcinowym i śmietaną rozpuścić w garnku ciągle mieszając.

Mąkę wraz z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.

W misie miksera umieścić masło i utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesianą mąkę na zmianę z wodą. Połączyć z masą czekoladową i pianą ubitą z białek.

Do ciasta potrzebne są 2 okrągłe blaszki o średnicy 22 cm. Jeżeli nie dysponujemy dwoma blaszkami, dzielimy ciasto na pół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia to 25 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy.

Składniki na przełożenie ubijamy na sztywna pianę. Przekładamy ciasto kremem.

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i rozsmarowujemy polewę na wierzchu ciasta.
Smacznego!

 Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...