piątek, 3 maja 2013

Nadziewane łódeczki


Składniki na około 16 łódeczek:

Ciasto drożdżowe:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
Farsz:
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • około 20 szt plastrów salami
  • 1/2 szklanki sera żółtego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano, bazylia
1 jajko do posmarowania

Wszystkie składniki farszu oprócz salami łączymy razem i odstawiamy na później.

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe ugnieść na gładkie, elastyczne ciasto jeżeli robimy to ręcznie to około 8 minut. U mnie zrobił to robot więc zajęło to 2 minuty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 h do podrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na kwadraty. Nacinany po obu stronach. Na środek każdego kwadratu kładziemy 1 lub 2 plasterki salami na środek farsz i składamy. (dokładny proces przygotowywania łódeczek znajduje się tutaj). Nadziane łódeczki posypujemy oregano i bazylią a następnie odstawimy znowu na 45 minut. Nagrzewany piekarnik do 190 stopni. Łódeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 25 minut.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi ze tej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...