piątek, 3 maja 2013

Kajzerki


Składniki na około 11 szt:
  • 500 g mąki
  • 12 g suchych drożdży
  • 220 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko do posmarowania
  • ziarno do posypania - u mnie biały sezam, czarny sezam, słonecznik, siemię lniane

Mąkę wraz z drożdżami, wodą, olejem, cukrem i solą wymieszać w misce i albo zagnieść ręką około 10 minut albo zrobić to za pomocą robota. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie uformować bułeczki i znowu odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie naciąć bułeczki, posmarować jajkiem i posypać ulubionym ziarnem. Piec w 200 stopniach przez około 30 minut. 

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Świetnie się prezentują, ostatnio próbuję swoich sił z bułeczkami, więc dodam do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...